Co warto wiedzieć na temat pizzy?

Co warto wiedzieć na temat pizzy?Mimo że przygotowanie pizzy w warunkach domowych jest możliwe, to i tak większość z nas woli zjeść ją w restauracji. Jakiej pizzy warto spróbować w restauracji?

Pizza: im mniej składników, tym lepiej

 

W Polsce najbardziej znana jest pizza neapolitańska. W większości restauracji można zamówić bez problemów jedną z wersji tej pizzy – margheritę. Pizza ta upieczona została po raz pierwszy pod koniec XIX wieku przez jednego z neapolitańskich pizzaiolo, gdy miasto odwiedził Hubert I i jego małżonka Małgorzata Sabaudzka. Wtedy to po raz pierwszy do przygotowania pizzy użyte zostały pomidory. Wcześniejsze wersje neapolitańskiej pizzy to mastunicola (jedyne składniki to ser i bazylia) oraz marinara z oregano, bazylią i czosnkiem. Margherita to połączenie pomidorów, mozzarelli i bazylii. W regionie Lacjum, a więc również w pizzeriach na terenie Rzymu można zjeść pizzę stagioni. To pizza podzielona na cztery części, każda ma inne dodatki. Pizza ta jest podawana również w niektórych polskich restauracjach. Nie każda pizza musi zawierać sos pomidorowy lub pomidory. Składników tych nie znajdziemy w pizzy Bianca. Nie każda też pizza jest okrągła. Na Sycylii piecze się prostokątną. Są też miejsca, w których podawane jest calzone: pieróg przygotowany z ciasta na pizzę z takim samym farszem.

Spolszczone wersje włoskiej pizzy

 

Zdaniem Włochów pizza powinna składać się z maksymalnie czterech składników. Taka prosta wersja tego dania nie koniecznie nam smakuje. W wielu polskich restauracjach, które w karcie mają pizzę, danie to jest przygotowywane tak, aby przypadło nam do gustu. Preferowane przez nas dodatki to między innymi: kiełbasa, szynka, salami, pieczarki, kukurydza, papryka. Dla pizzy charakterystyczny jest ciągnący się po zapieczeniu ser. Z polskich serów w taki sposób ciągnie się oscypek. W wielu więc restauracjach podając spolszczoną wersję pizzy sięga się po oscypek. Ciekawe jest to, że pizza przestaje być dzisiaj wyłącznie wytrawnym daniem. Pojawiają się również jej słodkie wersje.

Podobne wpisy: