Pizza: najchętniej zamawiane danie kuchni włoskiej

Pizza: najchętniej zamawiane danie kuchni włoskiejKuchnia włoska ma w Polsce wielu zwolenników. Nic więc dziwnego, że nie brakuje w naszym kraju restauracji z włoską kuchnią. W karcie tych restauracji koniecznie musi znaleźć się jedno danie: pizza.

Powstanie pizzy

 

Pizza nie jest wynalazkiem współczesnych włoskich kucharzy. To danie ma bardzo długi rodowód. Pierwowzór pizzy, czyli cienkie, płaskie chlebki jadali mieszkańcy starożytnego Egiptu. Były one podstawą wyżywienia także biednych mieszkańców starożytnej Grecji, a wreszcie Rzymu. Za ojczyzną pizzy w wersji, którą znamy dzisiaj jest Neapol. Z tego włoskiego miasta pochodzą dwa najstarsze rodzaje pizzy: marinara i margherita.

Przygotowanie pizzy

 

Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebna jest tylko mąka, drożdże (nie zawsze są używane. Niektórzy kucharze przygotowują ciasto na pizzę bez dodatku drożdży), oliwa, woda i niewielka ilość soli. O tym, jakie będzie ciasto na pizzę decyduje w dużej mierze mąka. We Włoszech używana jest mąka tipo 0. Wielu polskich restauratorów prowadzących restauracje z włoską kuchnią mąkę na pizzę sprowadza z Włoch; w polskich młynach taka mąka jest praktycznie niedostępna. Wyrastanie ciasta to proces, który powinien trwać kilka godzin. O smaku pizzy decyduje zarówno ciasto, jak również sos pomidorowy. Powinien mieć aksamitną konsystencję, pachnieć czosnkiem i ziołami. Ciasto na pizzę zagniata się, a następnie wyrabia ręcznie. Temperatura pieczenia jest bardzo wysoka, dlatego pizzę piecze się krótko.

 

Jaka pizzę zamówić?

 

W Polsce panuje przekonania, że pizza koniecznie powinna być na cienkim cieście. To nie do końca prawd. W każdym włoskim regionie na wierzchu pizzy układa się nie tylko inne dodatki, różna jest także grubość ciasta. W południowych regionach Włoch pizzę piecze się na grubym cieście. Tak jest na przykład w Neapolu i w regionie Kampania. Im dalej na północ, tym ciasto na pizzę staje si coraz bardziej cienkie. Wynika więc z tego, że możemy zamawiać pizzę zarówno na cienki, jak i na grubym cieście. Żadna z restauracji nie popełnia błędu.

Podobne wpisy: