Rodzaje włoskiej pizzy

Rodzaje włoskiej pizzyPrzygotowanie pizzy w domu nie jest bardzo skomplikowane. Ciasto składa się tylko z mąki, wody, oliwy, drożdży i odrobiny soli, można je upiec w piekarniku. Ale tak naprawdę bardzo mało osób decyduje się na pieczenie pizzy w domu, wolimy ją zjeść w restauracji.

Rodzaje pizzy, które warto zamówić

 

Wybierając się do restauracji z włoską kuchnią z karty warto wybrać między innymi klasyczną margheritę. Jest to najbardziej klasyczna pizza podawana w Neapolu. Do jej wytworzenia używane są wyłącznie lokalne składniki. Podstawowa wersji margherity składa się tylko z 3 składników: pomidorów San Marzano, sera fior di latte ( zamiast niego używana jest często mozzarella di Bufala) oraz bazylia. Czasem ta klasyczna margherita przyrządzana jest z jeszcze innymi dodatkami: boczkiem, salami lub szynką parmeńską. Czasem też mozzarellę lub ser fior di latte zastępowany jest serem provola lub pecoorino. Smak pizzy neapolitańskiej jest wyjątkowy z uwagi na to, że składniki są zawsze świeże. W wielu restauracjach w Polsce można zjeść także pizzę Viennese. Przygotowuje się ją z kiełbasą, pomidorami i oregano. Jeszcze inna pizza popularna pizza to Romana. Przyrządza się ją z filecikami anchois, pomidorami, mozzarellą, oregano. Oba rodzaje pizzy po upieczeniu skrapia się oliwą.

Jak powstaje dobra pizza?

 

Ciasto na pizzę przygotowuje się z mąki typ 00. Czasem taką mąkę można znaleźć w polskich sklepach pod nazwą „mąka na pizzę”. Wielu restauratorów sprowadza jednak tę mąkę z Włoch. Wyrobione ciasto zostawia się do wyrośnięcia, a następnie formuje w okrągły placek ręcznie. Pizza pieczona jest w piecu nagrzanym do bardzo wysokiej temperatury, dlatego spędza w nim bardzo mało czasu. Upieczona pizza powinna mieć wilgotny i cienki środek, tylko jej ranty powinny być grubsze.

Liczba i rodzaj dodatków do pizzy można zmieniać w zależności od swojego gustu. Ale nie można przesadzić z ich ilością. Warto też używać świeżych składników najwyższej jakości, bo w dużej mierze od tego właśnie zależy smak tego włoskiego dania.

Podobne wpisy: